Hvor mye koster en benkeplate i stein?

Dette er et vanskelig spørsmål. Det er nesten som å spørre om hva en bil koster …
Biler finnes i hundrevis av merker, der alle har et stort utvalg av modeller og forskjellig ekstrautstyr. Det er samme sak med kjøkkenplater i stein. En kjøkkenplate i stein er selvfølgelig ikke en bil, men dette er den nærmeste sammenligningen vi kommer.

Materialene utgjør omtrent 50 % av prisen for sluttproduktet.

«Hvis du søker etter kvadratmeterpriser for steinoverflater på nettet, gang prisen med to.»

Den andre halvdelen av kostnaden er for bearbeiding, måling og installasjon.
Det er årsaken til at det ikke er noen god idé å bestille en benkeplate etter kvadratmeterpris! Vi anbefaler å innhente tilbud fra forskjellige produsenter, og inkludere kostnaden med behandlingen.

Prisen for steinmaterialer avhenger av steinens egenskaper, dens opprinnelse, produksjonsteknologi og relaterte kostnader.

Som vi har sagt tidligere, utgjør prisen på steinmaterialer en stor andel av sluttprisen. Benkeplater i stein varierer når det gjelder egenskaper og opprinnelse (naturlig kontra kunstig), og ressursene og energien det tar å bearbeide benkeplaten.

Prisen per kvadratmeter for en benkeplate i granitt ligger i gjennomsnitt på 2910- NOK, selv om granitt av høyeste kvalitet kan koste så mye som 4850- NOK per kvadratmeter.

Benkeplater i marmor koster i gjennomsnitt 3,395.- NOK per kvadratmeter. Hvis du velger marmor, må du være 100 prosent sikker på at du er klar til å ta vare på den. Marmor er et material som er absorberende, med en lys overflate som kan få lett flekker av vin og mat, og uten skikkelig vedlikehold kan du bli nødt til å skifte ut benkeplaten i marmor kun etter et par år. Hvis kjøkkenet ditt er alltid rent og pent, og benkeplaten i marmor tas veldig godt hånd om, kan den se bra ut i flere tiår.

Gjennomsnittlig pris på en benkeplate i kvarts er omtrent 5100.- NOK per kvadratmeter. Noen koster halvparten (2425.- NOK ) og andre koster det dobbelte (9700.- NOK ). Hvorfor er prisen forskjellig? Kvarts er et håndlaget materiale, og det tar flere ressurser forå lage en benkeplate i kvarts enn det tar å lage en benkeplate i marmor eller granitt. Selv om prisen ernoen ganger høyere, er benkeplater i kvarts mer slitesterke, i hvor stor grad de absorberer, er redusert til et minimum, og de er veldig enkle å ta vare på.

Keramiske materialer er også laget industrielt, men i motsetning til kvarts, er keramiske benkeplater 100 % naturlige. Produksjonsprosessen for keramiske benkeplater er mer innfløkt og tidkrevende, og det fører priser høyere. Startpirs for keramisk benkeplate er vanligvis på 4850.- NOK per kvadratmeter.

Hvis vi skulle rangere disse fire materialene, da ville keramiske benkeplater være dyrest, etterfulgt av kvarts og marmor. Det rimeligste alternativet ville vært en benkeplate i granitt, men du bør huske på noe som er viktig – dette er en gjennomsnittlig utregning, og det er alltid unntak.

Prisen på en benkeplate i stein avhenger mye av tykkelsen og størrelsen.

En annen viktig priskomponent er materialmålene. Dette aspektet er ganske rett frem. Jo større areal og tykkere stykke, desto høyere er benkeplatens pris.

Diapol selger steinmaterialer på 12, 20 og 30 mm, og tykkelsen spiller en stor rolle i prisen på benkeplaten.

Hvis du sammenligner keramiske benkeplater på 12 og 30 mm, kan sistnevnte koste dobbelt så mye. Tykke benkeplater koster alltid mer.

Hvorfor velge et tykkere materiale hvis det koster mer?

Dette er på grunn av at det finnes steder der tynnere benkeplater ikke skal installeres – hvis benkeplaten strekker seg mer enn 30 cm over konstruksjonen den støttes av, kan den knekke når noe tungt plasseres oppå. Hjørner er spesielt utsatte steder, siden de vanligvis ikke har støtte. Vi anbefaler å ha god støtte under benkeplatene dine.

Bearbeiding av steinmaterialer kan koste mer

Bearbeiding er noe som kan virke rimelig i seg selv, men hvis du legger til alt som må gjøres, kan det være at prisen går ganske mye opp. Dette inkluderer ting som åpninger for en servant, stikkontakter og blandebatterier, og for profiler.

Det å lage åpninger i en benkeplate betyr å frese ut åpninger i steinbenkeplaten – for en ovn, servant eller blandebatterier. Ved bruk av benkeplater i kvarts og granitt, freses det ut åpninger ved å bruke automatiske CNC verktøymaskiner. For keramiske benkeplater, utføres dette med vannskjæring. Disse verktøyene er ganske dyre å vedlikeholde, og prisen reflekteres av dette.

Åpninger for ovn og vask kan freses ut ved å bruke forskjellige metoder, alt til forskjellig pris.

I tillegg kan en ovn installeres på to måter – overmontert eller forsenket (Flush).

En vask kan installeres på fire forskjellige måter – montert fra undermontert, fra under-opp montert, overmontert og forsenket (Flush).

Hver type fresing har sin egen pris. Gjennomsnittlig kostnad for utfresing for en ovn- eller vask, koster opptil 1940.- NOK og hvert hull for blandebatteri kan koste opptil 680.- NOK avhengig av diameteren på blandebatteriet. En åpning for stikkontakt kan koste opptil 870.- NOK .

Når det gjelder profiler, tilbyr vi seks forskjellig typer. Rett og skråkant er de enkleste og rimeligste. Avrundede profiler er de mest kostbare, siden de krever spesialverktøy.

 

Vi tilbyr også børstet utførelse etter kundens forespørsel. Dette gjør overflate til benkeplatens overflate litt ru, og kan kun utføres på naturstein. Børstet overflate øker prisen med 10-20 %.

Den siste priskomponenten er oppmåling og montering

Disse tjenestene kan legge til 25-50 % på toppen av benkeplatens pris. Prosentsatsen er mindre for større og dyrere benkeplater.

Prisen for oppmåling og montering avhenger av plasseringen og det faktiske arbeidet som kreves. Det har skjedd at en benkeplate er for stor til å bli båret opp til femte etasje, og måtte løftes inn ved hjelp av en kran, og dette koster selvfølgelig ekstra.

Oppmåling er en viktig del av prosessen. Generelt sett vil vi ikke levere benkeplater der vi ikke har tatt målene selv. Det betyr at vi tar fullt ansvar. En benkeplate i stein er en av de mest kostbare delene av et kjøkken. Hvis benkeplaten i stein ikke passer inn i kjøkkenet av en eller annen grunn, er det en kostbar feil å ordne i ettertid.

Materialer + behandling + oppmåling og montering = sluttpris

Helt til slutt, husk: stein varer!

Hvis du tar vare på din benkeplate, blir steinen etter hvert billigere enn tre eller laminat. Ved riktig vedlikehold vil en benkeplate i stein vare i livet!

16.08.2018