• +4721075035

Hvilken benkeplate skal man velge? – Stein på kjøkken

Benkeplaten er det mest krevende stedet på kjøkkenet med tanke på kvalitet og materialvalg. På den ene siden skal den være slitesterk, på den andre burde den også være pen. Det finnes utallige materialer og når man velger skal man selvfølgelig ta hensyn til brukernes livsstil. Denne gangen ser vi nærmere på mer luksuriøse benkeplater av naturstein.

De mest utbredte er benkeplater av høytrykkslaminat – det er enkelt å rengjøre disse og de er også slitesterke. De som elsker trevirke, bruker sikkert oljeimpregnert eik.

De som verdsetter steinens skjønnhet og utseende, velger benkeplate av enten naturstein eller presset kunstig stein.

Benkeplate av kunstig stein tåler mekanisk, termisk, kjemisk og annen påvirkning best. Produkter av kunstig stein er slitesterke. Visse typer benkeplater av kunstig stein tåler fall av en stålkule på to kilo fra 1,55 m høyde. Dermed er produkter av kunstig stein motstandsdyktige både mot temperatursvinginger, syrer, alkalier og brukerens dårlige humør.

32861914_l

Kerrock, Corian, Avonite og LG Hi-Macs er komposittmaterialer. Disse er produsert av naturlige mineraler og høyteknologisk akrylharpiks. En slik kombinasjon har flere fordeler framfor andre materialer. Naturlige mineraler gjør at materialet blir hardt, meget slitesterkt mot slag og skader, og at det ikke absorberer fuktighet eller smuss. Dermed er det utelukket at materialet får flekker, og at det dannes sopp og mugg.

De som allikevel foretrekker et helt naturlig materiale med sin naturlige skjønnhet og sitt mønster, kunne valgt granitt. For dem som liker rene farger passer kvarts med sitt store utvalg av farger og industrielt skapte tekniske egenskaper som gir ubegrensede muligheter for møblering av kjøkken.

Marmor, natursteinen med sin elegante skjønnhet som ikke foreldes, passer for mennesker som ønsker seg spesiell luksus – dette materialet er uten tvil unikt både når man ser på det og når man tar på det.

Man skal selvfølgelig behandle naturstein med forsiktighet og følge vedlikeholdsmanualen. Noen typer stein kan lett bli skadet. Kjøkkeninnredninger er stadig i kontakt med vann, salt, organiske stoffer og vaskemidler.

Benkeplater av stein er nok pene, elegante og slitesterke, men man bør likevel kjenne godt til materialenes egenskaper. La oss se nærmere på disse materialene.

Tørk raskt bort væske fra granitt.

Granitt er en vulkansk bergart dannet som følge av avkjøling av magma. Takket være sin naturlige opprinnelse har granitt unik farge, hver stein har sin egen farge og mønster som ikke gjentar seg. Denne natursteinen utvinnes flere steder i verden og steinene i hvert område er noe forkjellige fra stein i andre områder både med sin struktur og sine farger.

Granitt kan være lyserød, rødlig, brunaktig, grå, svart, sjeldnere hvitaktig eller blåaktig (fargen påvirkes av feltspatens ulike sammensetning).

På grunn av sin vulkanske opprinnelse tåler granitt høye temperaturer. Takket være sin varme- og kuldebestandighet passer granitt ideelt på kjøkkenet – varme panner, kasseroller og gryter kan settes direkte på benkeplaten.

36624056_ml

Granitt er lite porøs, men kan absorbere væsker til en viss grad. Lys granitt absorberer mer fukt og er dermed mindre motstandsdyktig mot flekker enn mørk granitt. Flekker kan unngås når man tørker bort væsker fortest mulig fra benkeplaten.

Granitt som er et naturlig materiale er likevel ikke helt uknuselig – det er mulig å skade steinen. Men med riktig vedlikehold er det mulig å sikre at granitt i hjemmet varer nesten evig. Det er enkelt å rengjøre en benkeplate av granitt, det holder stort sett å bruke fuktig klut. På lysere granitt kan man gjerne bruke spesialmidler en til to ganger i året.

Pris på rimeligste typer granitt begynner fra 80 euro/m2 (grå bergarter og bergarter med lysere farger), dyrere koster opp til 380 euro/m2.

Marmor er ikke ripesikker og tåler ikke syrer

Marmor er en metamorf bergart dannet under varme og trykk og består av kalsitt eller dolomitt. Kalkstein rekrystalliserte seg i jordens indre i milliarder av år og som følge av dette oppstod marmorfjell. Det mest kjente området for utvinning av marmor er Carrara fjellene i Italia.

Marmor er den mest kjente og verdsatte matamorfe bergarten. Dens skjønnhet understrekes av riller og dristige farger. Ren marmor som består av kalsitt er hvit. Tilsetninger gir materialet riller, flekker og mønster.

Fargeutvalget dannet av tilsetninger er rikelig og inneholder både grå og rosa, men også grønne, brune og svarte farger.

For de som ønsker seg naturlig hvit stein finnes det få alternativer til marmor. Materialets elegante utseende varer årevis og det er et klassisk valg som ikke foreldes.

Før man velger dette høyt verdsatte materialet bør man vite et par ting. Marmor som benkeplate krever mye vedlikehold og må behandles meget forsiktig. Siden marmor er mykere og mer porøs enn granitt, blir marmor forholdsvis lett skitten og får riper. Spesielt forsiktig bør man være med rødvin, kaffe, te, olje og saft.

Også syreholdig frukt, som for eksempel sitron, kan ødelegge marmorens utseende/farge. Samtidig er hvit marmor det mest solgte materialet for benkeplater på kjøkken og påpasselige kunder bevarer benkeplatens skjønnhet i flere tiår.

Men når man setter kopper og glass på benkeplaten, bør man alltid bruke underlag for å unngå at væsker absorberes i marmor.

Når man for vedlikehold av benkeplater av granitt og kvarts kan bruke nøytrale, lett syreholdige eller alkaliske rengjøringsmidler, bør man unngå syreholdige vaskemidler i daglig vedlikehold av benkeplater av marmor.

Kvarts tåler ikke plutselig varme

Kvarts (eller presset granitt) er et godt alternativ til naturlige materialer. Dette materialet produsert industrielt inneholder 93 % naturlige mineraler. For å få riktig farge og konsistens tilføyes kvarts harpiks som bindemiddel og farger for fargelegging. Når man sammenligner benkeplater av kvarts og granitt, er deres egenskaper mye de samme, men ikke helt identiske.

For eksempel kan man anse det som en av fordelene til kvarts at takket være jevn struktur og stort fargeutvalg gjør materialet det mulig å skape et egenartet kjøkken. Blant et rikelig antall lyse farger er hvit kvarts spesielt populær siden det ikke finnes helt hvit stein (f. eks. granitt) i naturen.

17475177_ml

Kvartsens fysiske egenskaper er meget gode, dette materialet er hardt og slitesterkt. Men når man sammenligner kvarts med granitt og keramisk materiale, har de siste allikevel noe hardere overflate. Som industrielt produsert materiale har man fått redusert porøsiteten og dermed også absorberingsevnen nærmest til null. Dermed er det ikke bare snakk om et vann- og væskebestandig materiale, men også et meget hygienisk materiale.

Ved riktig vedlikehold opprettholder kvarts sin skjønnhet og sine egenskaper i flere tiår. Men man bør huske på at kvarts ikke er absolutt motstandsdyktig mot varme og kan få sprekker. Det kan også bli varmeskade på overflaten (f. eks. spor av varmt servise). Det skyldes at kvarts inneholder harpiks som smelter ved høye temperaturer. Det anbefales for eksempel sterkt å bruke gryteunderlag når man setter hete gjenstander på overflaten som inneholder speilbiter.

Elles er det enkelt å vedlikeholde benkeplater av kvarts. Polerte overflater krever ikke impregnering dersom de brukes innendørs. For rengjøring holder det med vann og såpe.

Tekst: Margit Aedla, TM aed & köök

Bilder: 123RF