• +4721075035

Hva slags benkeplate er å foretrekke – granitt, kvarts, marmor eller keramisk?

Tregulv, bakvegg av dekorglass og naturstein – hver for seg bidrar de til å skape et personlig hjem. Hjemmeinnredning er kjennetegnet av et stort antall forbigående og kortvarige trender, men kjøkkenet, som den store investeringen det er, bør først og fremst være varig og langsiktig. I så måte er særlig benkeplatene viktige. Liksom kjøkkenmøblene forøvrig kommer benkeplaten stadig i kontakt med ulike organiske stoffer, vann, salt og rengjøringsmidler. Derfor må benkeplaten være slitesterk og lett å vedlikeholde. I dag finnes det et bredt utvalg av egnede materialer. De mest vanlige benkeplater er av laminat, rustfritt stål, tre eller stein. Av de sistnevnte kan vi nevne granitt, kvarts og marmor, og alle disse materialene er svært godt egnet som benkeplater for kjøkkenet. Benkeplater i stein er vakre og elegante, gir en sann designopplevelse, og er dessuten slitesterke, ikke utsatt for riper, for ikke å glemme det viktigste – ekstremt praktiske. Når du har bestemt deg for å velge en benkeplate av stein, bør du vite at de nevnte materialene har noe ulike egenskaper.

Granitt

Granitt er en vulkansk bergart dannet av størknet magma. Det naturlige opphavet gir granitten en unik farge, karakter og skjønnhet. Generelt har granittbergartene et mønster, der de dominerende lyse materialene gir et generelt lyst inntrykk. I fargetone kan granitten være rosa, rødlig, brunlig, grå, svart, i sjeldne tilfeller hvitaktig eller blålig (fargen blir i stor grad påvirket av de ulike bestanddelene i feltspaten) og dette materialet er godt egnet til å forskjønne hjemmene hos dem som foretrekker utelukkende naturlige materialer. Denne naturlige bergarten finnes ulike steder i verden, og i hver region er steinen litt annerledes enn andre steder, både med hensyn til struktur og fargespekter.

På grunn av sin gode varme- og kuldebestandighet er granitten ideelt egnet for kjøkken – hete panner, kasseroller og gryter kan settes rett på benkeplaten. Granitten er minimalt porøs, men kan i liten grad likevel absorbere væske. Om man går for granitt bør man huske at lysere granitt som regel er mer fuktighetsabsorberende og dermed mer mottakelig for flekker enn mørk granitt. Flekker kan unngås dersom væske som kommer i kontakt med overflaten fjernes raskt nok. Granitt har en tett struktur, er hard og dermed vanskelig å skade gjennom hverdagslige gjøremål og vanlig bruk. Likevel er ikke granitten fullstendig uknuselig – ved uforsiktighet eller uhell under uheldige omstendigheter er det mulig å skade steinen. Med riktig pleie er det likevel mulig å sikre at granitten varer praktisk talt evig i en vanlig husholdning. En benkeplate av granitt er enkel å rengjøre, som regel holder det med en fuktig klut, selv om det for pleie av lysere granitt med fordel kan brukes spesielle pleiemidler ca 1-2 ganger i året.

Kvarts

Kvartskompositt er et godt alternativ til naturlige materialer. Dette industrielt bearbeidede materialet består av 93% naturlige mineraler. For å oppnå riktig fargetone og konsistens tilsettes kvartsen harpiks som bindestoff samt fargestoff. Om en sammenligner benkeplater av kvarts og granitt har de i mangt ganske like egenskaper, men ikke identiske.

For eksempel kan det regnes som en fordel ved kvartskompositt at den takket være en jevn struktur og et stort utvalg farger kan skape et personlig tilpasset kjøkken. Blant en rekke lyse farger er særlig hvit kvartskompositt populært, for helt hvit stein (f.eks. granitt) forekommer ikke i naturen. De mange ulike tonene i kvartsen kan enkelt kombineres og kan også tilpasses en lang rekke andre materialer.

Kvartsens fysiske egenskaper er også svært gode – det dreier seg om et sterkt og motstandsdyktig materiale. Om en sammenligner kvartskompositt med granitt og keramiske materialer har de siste likevel en litt hardere overflatestruktur. Som et industrielt framstilt materiale er kvartskomposittens porøsitet og dermed også væskeabsorpsjonen i praksis nær null. Det er dermed ikke bare et vann- og væskebestandig, men også svært hygienisk materiale.

Ved riktig vedlikehold bevarer kvartsen sin skjønnhet og gode egenskaper i flere tiår. En bør likevel huske at kvartskompositten ikke er fullstendig varmebestandig og kan sprekke som følge av termisk sjokk. Svært varme overflater (f.eks. et hett kokekar) kan likevel sette spor som følge av at harpiksen i kvartskompositten smelter ved høye temperaturer. For eksempel er det når en setter hete gjenstander på overflater som inneholder speilfragmenter (i Diapols sortiment er dette materialer som inneholder ordet «Starlight» sterkt anbefalt å bruke spesielle bordskånere for å unngå å skade overflaten. Generelt er det likevel enkelt å vedlikeholde en benkeplate av kvarts. Ved innendørs bruk av disse overflatene er det ikke nødvendig å impregnere overflaten (med spesialstoff) og varmt såpevann er tilstrekkelig for rengjøringen.

Marmor

Marmor er den best kjente og mest verdsatte metamorfe bergarten, med et vakkert utseende som særlig framheves av de spesielle årene og av modige fargeløsninger. Marmor av ren kalsitt er hvit – tilleggsmaterialer i massivet gir striper, flekker og mønster. Disse tilleggene skaper et bredt fargespekter som omfatter både grå, rosa, grønne, brune og svarte toner. I Diapols sortiment er bergarten under navnet Carrara blant verdens mest kjente marmorarter. For eksempel er Michelangelos berømte skulpturer laget av nettopp denne italienske marmoren.

For den som virkelig ønsker seg en naturlig hvit stein er det få alternativer til marmor. Materialets elegante ytre varer i en årrekke og til benkeplater på kjøkkenet er dette et klassisk og tidløst valg. Erfarne bakere vet forresten at marmorens naturlig lave temperatur er ideell for tilberedning av bakverk.

Før anskaffelse av dette høyt verdsatte interiørmaterialet er det likevel et par ting man bør vite. Som benkeplate på kjøkkenet krever marmor stor grad av forsiktighet og mer pleie. Fordi den er mykere og mer porøs enn for eksempel granitt, er marmor temmelig utsatt for riper og tilsmussing. Særlig forsiktig bør man være med matvarer som rødvin, kaffe og te, oljer og juice. Også syrlig frukt (f.eks. sitron) kan ødelegge marmorens utseende/farge. Ved plassering av drikkekopper og glass på platen bør man i så fall alltid bruke spesielle brikker for formålet for å unngå at væskene absorberes i marmorplaten.

Mens både nøytrale, svakt sure og svakt alkaliske rengjøringsmidler er egnet for pleie av granitt- og kvartskomposittflater, bør sure rengjøringsmidler unngås i daglig pleie av marmoroverflater.

Keramikk

Keramikk er et materiale som er framstilt av hundre prosent naturlige komponenter. Materialet er høyt verdsatt av designere og interiørspesialister for innredning av moderne hjem. En slik benkeplate lages av en keramisk plate bearbeidet ved høy temperatur, som blir skåret i ønsket størrelse før kanter og overflater bearbeides. Keramiske benkeplater er motstandsdyktige mot riper, og de er også varmebestandige og absorberer ikke væsker. Disse benkeplatene er særlig godt egnet i hjem med små barn eller kjæledyr, ettersom de er enkle å rengjøre og ved riktig pleie beholder sin skjønnhet i flere tiår.

Oppsummering

Personer som foretrekker et fullstendig naturlig materiale, med naturell skjønnhet og mønster, kan velge granitt. For den som har sans for rene fargetoner er kvartskompositt et egnet valg, med et bredt utvalg av farger og industrielt framstilt med tekniske egenskaper som gir ubegrensede muligheter ved innredning av kjøkkenet. Marmor, som en elegant og tidløst vakker stein, egner seg for den som lengter etter luksus – materialet er utvilsomt unikt både å se på og ta på. Den som ønsker en moderne stil og som ikke ønsker en spesielt tung benkeplate kan velge et produkt av keramisk materiale.

Har du likevel vanskelig for å bestemme deg, kan du rådføre deg med Diapol Granite OÜs salgskonsulenter som hjelper deg å velge akkurat det materialet som passer best for ditt kjøkken eller bad, både med hensyn til fargeløsning og familiens livsstil.