• +4721075035

Benkeplater av granitt – veien fra steinbruddet til ditt kjøkken

Du nyter en benkeplate i granitt, men vet du hvordan granitten kommer inn i de norske hjem, hvordan dette naturlige materialet utvinnes og hvordan det bringes fram til oss?

Granitten er en autentisk, naturlig bergart, elegant, storslått og med en lang historie. Ifølge forskerne ble granittbergartene dannet for millioner av år siden gjennom utviklinger og vekst i jordskorpen. I dag kan vi nyte de nyttige egenskapene til disse vakre bergartene ved å dekke kjøkkenbenkene med nettopp dette naturmaterialet.

I dag produseres det mange kunstige materialer som ser ut som granitt, men ingenting erstatter ekte og luksuriøs granitt.

En benkeplate av granitt egner seg for ditt vakre hjem dersom du setter pris på:

  • Skjønnhet. Ingen andre materialer byr på så mange vakre farger og enestående steinmønstre.
  • Slitestyrke. Granitten kan nesten regnes som evigvarende, for den er bortimot umulig å skade.
  • Varmebestandighet. Varme stekepanner, kasseroller og gryter kan settes direkte på granittplaten uten å være redd for at den blir skadet.
  • Nærhet til naturen. Materialet kommer rett fra naturen, og bærer med seg naturlig energi fra millioner av år.

I jordskorpen ligger det gjemt ulike typer granitt i grenseløse mengder. Materialet har riktignok stor verdi, men bare 10 prosent av granitten som brytes får «nytt liv» som benkeplate på et kjøkken. De øvrige 90 prosentene går til andre industrielle formål som også verdsetter granittens verdifulle egenskaper.

Granitten finnes i millioner av ulike fargetoner. Når granitten brytes er det å få fargetonene til å passe sammen en viktig del av prosessen, fordi fargene varierer både ut fra stedet og også dybden steinen brytes. Dypere ned i jordskorpen er steinen mer komprimert og har mørkere mønster, lysere toner finnes derimot i de øvre lagene.

Granitten gjennomgår en virkelig lang reise før den når fram til de tusen hjem som benkeplate. Nesten alle land har sine forekomster av granitt men hovedsaklig skjer granittproduksjonen i India, Kina, Afrika, Brasil og Skandinavia. Store granittforekomster gjør at disse landene kan eksportere materialet til hele verden.

India, Kina og Brasil er de viktigste landene som bryter ubearbeidede granittblokker, som i den videre bearbeidingen skjæres til granittplater av ulik størrelse og tykkelse. Ved steinindustribedrifter verden over (herunder også hos Diapol) blir det framstilt benkeplater i granitt i form av polerte plater.

Transport av granitt rundt om i verden skjer hovedsaklig med båtfrakt. For eksempel kommer det granittplater til Estland fra India og Korea, pakket i skipscontainere, etter en sjøreise på nærmere 2-3 måneder. Når granittplatene er ankommet havnen i Estland, lastes de om til biler og transporteres til Diapol Granite OÜs lagerplass i Saue.

Sellisel kujul jõuavad graniidist tahvlid Diapoli lattu. Fotol graniit Labrador Antique.

Diapol er kjent for sitt varierte og brede materialsortiment. Fra vårt lager har du mulighet for å velge akkurat den benkeplaten du liker blant tusener av ulike granittplater!
I Diapol verdsetter vi naturen og lager benkeplater av unik stein som forskjønner ditt hjem eller kontorlokale i mange år.

Black Pearl granite worktops